Kunstnersammenslutningen Koloristerne blev stiftet i 1932 og er blevet en unik institution i Danmark. Den er udogmatisk, den trækker linjer gennem kunsthistorien, og den giver forskellige generationer mulighed for at udstille sammen – noget, det er ofte ikke prioriteres af gallerier og museer. Koloristerne tilbyder kunstnerne et frirum, hvor de kan vise, hvad de selv står for – uden kuratorers indblanding. Udstillingerne byder publikum velkommen i et kunstrum, som viser en generøs kollegial udveksling og som præsenterer, hvad der rører sig blandt samtidens kunstnere.
Det virkelighedsnære og sanselige er del af Koloristernes DNA, men ser i dag ud på andre måder end tidligere. Naturen, som mange kolorister altid har kredset om, er hos mange af samtidens kolorister fremherskende som tema. Men det er ikke mere lyriske natur-iagttagelser, der kendetegner kunstnernes praksis. Naturbegrebet favnes i dag i kunstnersammenslutningen på utallige måder – og som tidligere: ofte med et poetisk blik. Gennem værkerne stilles der spørgsmål til jord og jordfarver, til menneskets spirituelle natur, til skrøbelighedens og dødens nærvær, til skønhedens eksistens og til, hvordan digitalteten for det moderne menneske bliver en ny form for natur. Det virkelighedsnære er således stadigvæk yderst præsent i kunstnersammenslutningen, men på nye måder. De seneste års gæster har bidraget til, at det, som i dag er virkeligt, bliver behandlet med stor sanselighed, nysgerrighed og en insisterende følsomhed.
Koloristerne har i de sidste to udstillinger gennemgået en stor fornyelse. I coronaperioden formåede sammenslutningen at lave en kollektiv manifestation, hvor store fællesmalerier blev hængt op udenpå Den Frie Udstillingsbygning – idet udstillingsrummene var lukket for besøgene (se: Koloristerne Out of Space ) I 2023 viste sammenslutningen et brag af en udstilling, der fik omfattende medieomtale og som bl.a. manifesterede den nye vitalitet i maleriet i Danmark. Disse to udstillinger var resultatet af et dedikeret og målrettet arbejde fra sammenslutningens side for at sikre dens videreførelse. Mange nye kunstnere kom til og en strategi, der skal sikre løbende udvikling og en god aldersspredning, blev udformet.
Udstillingen i 2025 vil igen være præget af fornyelse. Fire af de nyeste medlemmer har i fællesskab valgt en stor gruppe gæster med meget varierede udtryk og praksisser. 2025-udstillingen vil bestå af 18 faste medlemmer af gruppen og 11 gæster. I gæstegruppen er der en overvægt af kvinder og non-binære. Da nye medlemmer udvælges blandt gæsterne, sikrer det, at der i løbet af de næste udstillinger kommer en bedre fordeling mellem alle køn i den faste del sammenslutningens medlemmer.